Wat doet tuinverlichting voor jouw planten?

Wat doet tuinverlichting voor jouw planten
Zeker als de zon schijnt en de temperatuur aangenaam is, brengen we veel tijd door in onze tuin. Als de avond valt, kunnen we extra sfeer creëren met tuinkaarsen of verlichting op onze terrassen en veranda's. Maar ook in de tuin, langs het looppad of bij een vijver geeft smaakvol uitgekozen tuinverlichting extra sfeer. Het creëren van sfeer, waarbij de mooiste tuinplanten worden uitgelicht, is echter niet het enige doel van tuinverlichting. Goede tuinverlichting werkt ook aantoonbaar goed bij inbraakpreventie. Wie verlichting met bewegingssensor ophangt op die plekken waar derden de tuin kunnen betreden, zorgt ervoor dat lieden met onwelkome bedoelingen de tuin links laten liggen. En welkome gasten geeft het een duidelijk verlichte en veilige toegang tot je huis.

Tuinverlichting is ook goed voor je planten
Zeker de planten die behoefte hebben aan veel licht, kunnen gebaat zijn bij extra ondersteuning door tuinverlichting. Ons Nederlandse klimaat is immers minder zonnig dan veel plekken waar onze tuinplanten oorspronkelijk vandaan komen. Wil je je planten optimaal laten profiteren van tuinverlichting, hou dan als stelregel aan dat hoe hoger de plant kan groeien, hoe hoger je de tuinverlichting moet plaatsen. Onze atmosfeer verstrooit invallend zonlicht en met name de violette en blauwe bestanddelen van zonlicht. Dat is ook de reden waarom de lucht blauw lijkt. Als je tropische planten in je tuin hebt, zullen ze juist gebaat zijn bij extra blauw en violet licht. Kies voor tropische planten dan ook lampen die tropisch licht goed nabootsen.

Tuinverlichting in alle soorten en maten
Afhankelijk van het doel en de sfeer die je tuin moet uitstralen, kies je voor de juiste en meest optimale tuinverlichting. Bodemverlichting of kleine omlaag stralende lampen langs de looppaden, hooggeplaatste tuinverlichting bij je bomen en sfeervolle terraslampen waar jij nog even 's avonds een boek wilt lezen als de zon al is ondergegaan. Lampen met lichtsensor komen in actie als er te weinig zonlicht is en met lampen met bewegingssensor hou je in de gaten wie je tuin betreedt.