Schoonmaken van de tuin in de zomer

De temperaturen gaat stijgen, de zon gaat schijnen en de vogeltjes zijn weer aan het fluiten. De zomer in Nederland komt er weer aan. De afgelopen twee seizoenen waren zwaar voor de tuin: in de winter en het voorjaar is er veel beschadigd of doodgegaan. De tuin moet wel voorbereid worden op de zomer, je wilt immers niet in een dode tuin zitten. Als het al wat mooier weer wordt, is het moment daar dat je de tuin kunt gaan schoonmaken. Hoeveel tijd je kwijt bent aan deze schoonmaak, is afhankelijk van je tuin. Hoe je kun je de tuin gaan schoonmaken?

1. Controleer de struiken en bomen
Controleer of er geen aangetaste, beschadigde of dode takken in de bomen of struiken zitten. Dit soort takken kunnen ziektes verspreiden en kunnen ervoor zorgen dat de struiken of bomen uiteindelijk doodgaan. Door ze te verwijderen, blijven de bomen en struiken gezond. Ook kunnen dode takken planten of bloemen in de tuin beschadigen als het hard waait. Dode takken waaien namelijk sneller uit een boom.

2. Knip de grassen
Grassen moeten afgeknipt worden tot ze net boven de grond komen. Dit geldt niet alleen voor grassen die donkerder zijn geworden, maar ook voor de grassen die nog groen zijn. Aan het begin zit dit er heel kaal uit, maar na een tijd heb je weer groene graspollen.

3. Het gazon
Ook aan het gazon moet veel gedaan worden. Als eerste moet het gazon helemaal bladervrij gemaakt worden. Ook is het verstandig om met een grasroller over het gazon heen te gaan. Door vorst en slecht weer kunnen er bobbeltjes ontstaan en dient daarom weer plat gemaakt te worden. Verder moet het gazon ook geverticuteerd worden.

Heb je geen tijd om je tuin helemaal schoon te maken? Je kunt ook een tuinhulp inhuren die je tuin helemaal in orde maakt. Een tuinhulp is gespecialiseerd in tuinen en kan daarom je tuin op de juiste manier onderhanden nemen.