Is uw tuin toe aan een renovatie?

Als u uw tuin (opnieuw) wilt aanleggen kunt u het beste werken aan de hand van een stappenplan. Met een stappenplan voorkomt u fouten en weet u zeker dat er niks overgeslagen zal gaan worden tijdens de renovatie van uw tuin.

De wensen

Voor een nieuwe tuin is het heel verstandig om te weten wat u er nu precies in wilt hebben. Houd bijvoorbeeld de trends in de gaten van de afgelopen jaren en richt het geheel naar uw eigen smaak in. Maak daarom een lijstje met producten die u zeker wilt terug zien komen in uw droomtuin. Door een wensenlijstje te maken krijgt u een duidelijk beeld van welke richting uw tuin moet opgaan met de renovatie. Neem de tijd om er goed over na te denken zodat er geen belangrijke punten worden vergeten.

Moodboard

Door gebruik te maken van een moodboard kunt u in een oogopslag zien en laten zien hoe uw droomtuin eruit zal moeten komen te zien. Schrijf voor uzelf op waarom u voor een bepaalde foto heeft gekozen om zo achteraf dat zelfde idee vast te houden, het gaat echter om een momentopnamen en dan kan het gevoel erbij alweer sterk veranderd zijn. Vergeet ook niet na te denken over praktisch zaken zoals opbergruimte en parkeerplekken voor de auto’s. Dit zijn zaken waar niet meteen aan gedacht wordt maar zeker wel invloed zullen hebben op de inrichting van de tuin.

Kies een tuinstijl

Bepaal de stijl die uw tuin moet uitstralen, zo kan het een verlengstuk vormen van uw woonkamer of keuken of moet het dan toch iets heel anders voor stellen? Door daar goed over na te denken kunt u de tuinstijl mooi vergelijken met het gemaakte moodboard. Door de stijl en het moodboard te vergelijken bent u al een stap dichter bij uw droomtuin.

Matenplan

Voordat u echt grote beslissingen gaat nemen, is het belangrijk om te weten wat de mogelijkheden van de tuin zijn. Zo heeft u te maken met kavel lijnen en erfgrenzen van uw buren, daarom is te adviseren om te meten. Als tip kunt u bestaande informatie van uw huis opvragen bij het kadaster zoals de kaveltekening, zo scheelt het u werken en de informatie is er al. Meet wel de gegevens van de bestaande tekening naar om zeker te zijn van uw zaak.

Tekening

Als u alle gegevens heeft en precies weet hoe u de zaken wilt hebben is het belangrijk om een tekening te (laten)maken van uw idee die overeenkomt met de werkelijke afmetingen van uw tuin. Zo is duidelijk hoe de tuin eruit moeten komen te zien en kunnen verrassingen worden voorkomen.

Renovatie

Het kan zijn dat er in uw tuin nog een tuinhuis, prieel of zwembad aanwezig is. Zo kan het nodig zijn om te denken aan een renovatie van een tuinhuis, prieel of zwembad. Mocht u bijvoorbeeld uw zwembad willen behouden in uw nieuwe tuin is het een aanrader om aan een zwembadrenovatie te denken. Een renovatie is vele malen goedkoper dan het plaatsen van een geheel nieuw zwembad en het laat uw zwembad weer geheel bij uw thuis passen.

Plannen

Zijn alle zaken duidelijk en zijn de plannen definitief gemaakt, dan wordt het tijd om te denken over de planning van de renovatie. Door een planning te maken kunt u optimaal werken en hoeft u niet ver van te voren alle materialen al te bestellen. Door de juiste planning kunt u alles Just-in-time laten leveren zodat het allemaal precies in elkaar overloopt.