Grassentuin

Houdt u van een natuurlijke uitstraling, combineer dan vaste planten met siergrassen in uw tuin. Ze zijn makkelijk in onderhoud, passen in elke stijl en houden ook in de winter een mooie uitstraling.

De afgelopen jaren zijn siergrassen steeds populairder geworden. Mede dankzij de beroemde tuinontwerper Piet Oudolf die de ‘Dutch Wave’ heeft geïntroduceerd in het binnen- en buitenland, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van grassen in de tuin. Ze wuiven zachtjes in de wind, bloeien vanaf de zomer en blijven mooi tot het vroege voorjaar wanneer u snoeit.

Een jaar plezier

Gaat u siergrassen kopen bedenk dan van te voren hoe hoog u wilt dat de planten worden. Er zijn zeer laagblijvende soorten die meer een pol vormen, tot grassen met grote pluimen die wel 2 meter hoog kunnen worden. De bloei begint in de zomer en kan doorgaan tot in het najaar. U kunt ze in de winter gerust laten staan, ze houden allemaal hun sierwaarde. In het vroege voorjaar kunt u siergrassen snoeien. Knip de stengels tot boven de grond af, meestal ziet u al nieuwe groene scheuten naar boven komen. Geef meteen meststoffen na de snoei.

Bordercombinaties

Eigenlijk zijn er weinig vaste planten die níet mooi staan in combinatie met grassen. Kies voor lente bloeiers of voorjaarsbloeiende bloembollen om al vroeg in het seizoen een aantrekkelijke tuin te creëren. Zet de wat hogere soorten achter in de border en de lage soorten vooraan. Combineer ze bijvoorbeeld met salie (Salvia), ooievaarsbek (Geranium), Phlomis, zonnekruid (Helenium), rode zonnehoed (Echinacea), Crocosmia, ijzerhard (Verbena), duizendblad (Achillea millefolium), Dahlia,

prachtkaars (Gaura) of zilverkaars (Actaea).

Tip: ziet u vanuit het midden na een aantal jaar minder nieuwe stengels, dan kunt u de plant verjongen. Neem de pol op, hak hem met een spade in stukken en plant vervolgens de jonge delen weer uit. Het voorjaar is hiervoor een goed moment.