Hoe werkt een terrasverwarmer?

Om optimaal van uw elektrische terrasverwarmer te kunnen profiteren, is het goed om te weten hoe een terrasverwarmer nu precies werkt. Op deze pagina leggen we kort de werking uit van een elektrische (infrarood) terrasverwarmer en een terrasverwarmer op gas.


Werking van een infrarood terrasverwarmer

Het is niet mogelijk om de temperatuur van de buitenlucht te beïnvloeden. Maar het is wel mogelijk om buiten warm te blijven. De effectiviteit van een infrarood terrasverwarmer, die op stroom werkt, wordt voor een groot deel bepaald door het type infraroodstraling dat er gebruikt wordt. Hoe korter de straling, hoe dieper de warmte doordringt. We onderscheiden drie soorten infraroodstraling: Bij kortgolvige infraroodstraling (IR-A) wordt niet eerst de lucht wordt verwarmd, maar wordt de warmte direct op personen en objecten wordt overgebracht. Hierdoor is de gevoelstemperatuur hoger dan de temperatuur van de buitenlucht. Bij middengolf infraroodstraling (IR-B) wordt naast personen en objecten ook een deel van de lucht verwarmd (convectiewarmte). Dit type infraroodstraling is daardoor wat windgevoeliger dan kortgolvige infraroodstraling. Langgolvige infraroodstraling (IR-C) verwarmd alleen de omgevingslucht en is daardoor nog windgevoeliger. 

Tocht en wind zorgen voor afkoeling van uw huid en kleding. Terrasverwarming op een zeer winderige plek zal dan ook weinig tot geen nut hebben. Het is daarom belangrijk om uw terras altijd zoveel mogelijk uit de wind te houden.


Werking van een terrasverwarmer op gas

Een gas terrasverwarmer is middels een zogeheten regulator mechanisme met een gasfles verbonden. Zodra de terrasverwarmer wordt ingeschakeld, wordt de regelklep geopend en stroomt er gas naar de branders. Met behulp van een elektrische ontsteking slaan de branders aan, waardoor ze de verwarmingselementen kunnen verwarmen. Het duurt wel eventjes voor de temperatuur van de verwarmingselementen hoog genoeg is om daadwerkelijk stralingswarmte te voelen. Dit in tegenstelling tot een infrarood terrasverwarmer, die direct warmte afgeeft.